top of page

Boeken over Lean (NL)

Verdiepen in verbeteren...

boeken Lean_bewerkt.jpg

Wie heeft mijn kaas gepikt?

Auteur: Spencer Johnson & Ken Blanchard

ISBN: 978-90-470-0033-4 (2010)

Iedereen reageert anders op (ingrijpende) veranderingen. Voor de een het overwinnen van  angsten, voor een ander een uitdaging; nieuwe kansen!

Gemba Kaizen

Auteur: Masaaki Imai

ISBN: 90-267-2585-X (2007)

Stap voor stap bezig zijn met verbeteren. Verhogen van de kwaliteit en de productiviteit op de werkvloer (Gemba). Voor productie- en dienstverlenende bedrijven. 

De Goudmijn

Auteur: Freddy en Michael Balé

ISBN-13: 978-90-784413-01-1 (2006)

In deze soepel lezende roman worden, naast de technische Lean knowhow, de menselijke kanten van de implementatie ervan gedeeld. Minder aangename dynamieken  als gevolg van het botsen van werkplek, mensen en gewoonten worden getoond.  

Gek op gaten

Auteur: Jos Burgers

ISBN: 978-90-8965-115-0 (2012)

Elke dag je stinkende best doen erachter te komen wat je klanten écht willen! Wie zich daarin verdiept, ontdekt dat ze niet zozeer gaan voor producten of diensten, maar vooral behoefte hebben  aan oplossingen

Eén fan per dag

Auteur: Jos Burgers

ISBN: 978-90-8965-3291 (2017)

Met 'gewoon' tevreden klanten schiet je weinig op. Wat je wilt zijn fans! En daarvoor moet je hun verwachtingen overtreffen. Dit klinkt misschien simpel, maar is het allesbehalve. Gewoon omdat dat in veel organisaties geen dagelijkse gewoonte is. 

Van Lean naar Lea(r)n

Auteur: Arend van Randen

ISBN: 978-90-818-254-1-2 (2012)

Dit boek gaat vooral over hoe je het Lean gedachtegoed implementeert. Het gaat uit van een basiskennis van wat Lean is, om vervolgens dieper in te gaan op alle facetten die belangrijk zijn om het in een organisatie te verankeren. Wat maakt dat je tijdens een implementatie soms vast komt te zitten? Hoe kun je zorgen dat je het implementatieproces versnelt?

Lean Solutions

Auteur: James Womack & Daniel Jones

ISBN: 90-470-0142-7 (2006)

De auteurs richten zich op de inefficiëntie aan de consumptiezijde. Wat kunnen we doen om de contacten met de klanten (de klantreis) sneller en prettiger te laten verlopen? Dit boek helpt op een andere manier te kijken naar klantcontacten en dienstverlening en is van toepassing op alle marktsegmenten. 

Drive

Auteur: Daniel Pink

ISBN: 978-90-470-0068-6 (2014)

Succesvol Lean implementeren zonder gemotiveerde medewerkers is op voorhand een verloren strijd. Vergeet alles wat je weet over hoe je mensen moet motiveren, het zit volgens Daniel Pink anders in elkaar dan je dacht. Het geheim van goed presteren, plezier en zin in je leven, je werk is de intrinsieke motivatie. Dat is de diepe wens je eigen leven te bepalen, nieuwe dingen te leren en te creëren en bij te dragen aan zinvolle zaken. 

Lean Bouwen

Arend van Randen, Erik Giebels en Rob Smulders

ISBN: 978-90-818254-3-6 (2018)

 

Een roman over Lean in een projectorganisatie. Hans, de eigenaar van een bouwbedrijf, loopt vast in zijn werk. Overschrijdingen van budgetten, planningen die uit de pas lopen, gebrek aan vertrouwen zijn zo van de dingen... 

Hij komt op het spoor van Lean en gaat ermee aan de slag En dat is best een worsteling. De nieuwe managementstijl, de weerstand en de technieken zijn nog niet zo makkelijk op te pakken.

Lean in de huisartspraktijk

Auteurs: U. Schultz, M. Heuveling en M. van Vlerken

ISBN: 978-90-823412-0-1 (2015)

 

Een uniek boek! Het eerst verschenen boek over Lean in de huisartsenpraktijk. Lean werken heeft zijn nut ruimschoots bewezen in de industrie, de dienstverlenende sector en ook in de tweedelijns gezondheidszorg. Lean kan ook perfect toegepast worden in de huisartsenpraktijk. Na een korte kennismaking met de Lean beginselen laten de auteurs - allen werkzaam in de zorg - zien hoe je Lean succesvol in de huisartspraktijk kunt implementeren. 

Leren zien

Auteurs: Mike Rother en John Shook)

ISBN: 0-9743225-2-0 (2003)

 

Een boek om je processen te optimaliseren. Het boek helpt je om de klantwaarde en verspillingen in je processen te identificeren. Van current state via dream state naar future state. 

Learn 2 flow

Auteurs: Arpa Learn Instituut (2018)

Het theorieboek ter ondersteuning van de Arpa basistrainingen. Alleen onder voorbehoud verkrijgbaar via Arpa.

Het boek geeft in het eerste deel inzicht in de Learn manier van kijken en doen. Het tweede deel geeft helderheid in het begrip 'klantwaarde'. Succesvol Lean implementeren is alleen mogelijk met gemotiveerde medewerkers. In het derde deel lees je hoe je dat doet. Het vierde deel vertelt je wat de Learn aanpak inhoudt. Daarnaast worden er in het boek 26 veel voorkomende Lean methodes beschreven. Wanneer pas je welke methode toe en hoe doe je dat dan? En tot slot: hoe groei je door tot een echt volwassen Learn organisatie? 

TOPteam in uitvoering

Auteur: Michel Tonino

ISBN: 978-94-92926-28-9 (2018)

 

Hoe kun je sneller en efficiënter bouwen, zonder dat het harder werken wordt? Hoe stem je de werkzaamheden beter op elkaar af? Hoe lever nog eens ruim binnen de tijd op? Hoogstwaarschijnlijk vragen die je bezighouden als je een team bouwplaatsmedewerkers begeleidt. In een TOPteam weet iedereen van elkaar wie, wat, wanneer doet en wat hij nodig heeft. Het is zo goed op elkaar afgestemd dat het bijna vanzelf loopt. Én iedereen werkt met plezier!

bottom of page