top of page
Top-Over

Expeditie naar de Top voor Onderhoudsbedrijven in de bouw

Werkdruk in de bouw loopt steeds verder op

Na de crisis is de werkdruk in de bouw opgelopen tot grote hoogte. Nu is de uitdaging niet de aanbodzijde maar de realisatie van het werk. Het vinden van genoeg vakbekwame medewerkers  is nog niet zo makkelijk en tijdige leveranties van zelfs basismaterialen laat regelmatig te wensen over en de samenwerking met de partners (onderaannemers) loopt nog niet zo soepel. Ook het adequaat inspelen op de mondigheid, diversiteit, veranderende levensstijl en woonbeleving van de beheerders en gebruikers van het vastgoed, kost extra aandacht. Al met al zouden het rendement, de motivatie en het plezier in het werk redenen tot echte zorg kunnen worden.

Meer uren of slimmer werken?

Een eerste reflex kan zijn om harder te gaan werken en meer mensen en middelen in te zetten. Een overweging kan ook zijn om eerst de efficiëntie van de werkzaamheden en processen te maximaliseren.  Efficiënt uitvoeren slim en goed organiseren, want er blijken nogal wat vermijdbare kosten (faalkosten) in onze processen te zitten! En dat geldt zeker niet alleen voor op de bouw, maar ook op 'kantoor' tijdens de verkoop, projectengineering, werkvoorbereiding en projectbegeleiding. 

Hoe groot zijn die faalkosten?

Onderzoek laat zien dat faalkosten in de bouw ergens rond de 10% van de omzet ligt. Dat is in Nederland pakweg 6 miljard per jaar. Als je eens een weekje voor je eigen organisatie alles bijhoudt wat er fout gaat en de directe - en indirecte financiële gevolgen ervan kapitaliseert, dan kan het maar zo zijn dat je daar flink van schrikt. En het opmerkelijke is dat het lijkt alsof we ons er bij neergelegd hebben dat we bij onze werkzaamheden fouten maken omdat ze nu eenmaal niet in één keer goed uitgevoerd kúnnen worden.   

Wat levert het op?

Wat maakt dat we dit laten liggen? Wat maakt dat we hier niet mee aan de slag gaan? De waan van de dag maakt dit tot een vicieuze cirkel. En het gaat toch over behoorlijke bedragen. 

Door alles in één keer goed uit te voeren is in ieder geval een flink deel van die 10% te winnen. Als je dan ook nog kans ziet de processen significant  te verbeteren, gaat het echt over geld. 

 

Als er iets fout loopt verhoogt dat meestal de feestvreugde niet. En als je dan al niet aan de slag gaat om de faalkosten te beperken en er simpelweg meer geld over te houden, doe het dan om het werkplezier voor de medewerkers te verhogen én de kwaliteit voor de klant te verbeteren.

 

De Expeditie naar de Top  helpt!

Juist deze uitdagingen zijn de kern van het Lean gedachtegoed. De Expeditie brengt je organisatie in één jaar naar die Top: het is het veranderen van het gedrag, een manier van werken waarbij alles en iedereen in de praktijk zich steeds weer richt op het creëren van klantwaarde.  Met als 'bijvangst': lagere kosten en meer werkplezier!

 

Lean gaat veel verder dan een Lean Planning of een Kanban kaart. Lean is vooral het optimaliseren van de processen door teams te bouwen met de medewerkers, de partners, de klanten, de gebruikers, de leveranciers, kortom alle deelnemers aan het proces. Geïnspireerde deelnemers die zelforganiserend zijn. En dat allemaal met de inzet om het iedere dag weer een stap beter te doen!

Resultaatgericht Samenwerken (RGS) en Lean liggen heel dicht bij elkaar

Deze Expeditie sluit naadloos aan op RGS.  Een uitgangspunt voor RGS is 'Het aantoonbaar leveren van de overeengekomen kwaliteit'. Het Lean uitgangspunt 'Streef naar een optimale flow' ondersteunen dat RGS uitgangspunt. Richt RGS zich meer op het optimaliseren van het product. Bij Lean ligt dat op het optimaliseren van het proces en de rol van de mens  daarin. 

Info avonden of een persoonlijk gesprek

Op de info-avonden bij Arpa leggen we je het graag uit. Het Instituut bevindt zich op het terrein van het NH congrescentrum Koningshof, Locht 117 in Veldhoven. De eerstkomende datum is: ​​​woensdag 20 maart.

Van 19:30 tot 21:30 uur zal door medewerkers van Cymatic Coaching en Arpa de expeditie worden toegelicht. Je kunt vanaf 19:00 uur binnenlopen. Je kunt je hier aanmelden.

Als je wilt komen we bij je langs voor een persoonlijk gesprek  

Meer informatie:

Guido van Houdt (Cymatic Coaching)   06 53 54 25 85

Brigit Kole (Arpa)                                         06 49 65 23 99

bottom of page